• Przechowalnia 0
  • e-Płatności
    Szybkie płatności bankowe, płatności kartą kredytową i debetową.


    tpay

    Szybki kontakt
    Cennik

    HTML   CSV

    MALTITOL 100% PROSZEK SŁODZIK ZAMIENNIK CUKRU 1KG

    23,99 zł

    Od 11 sztuk do 20
    22,79 zł / SZT.

    Od 21 sztuk do 100
    21,59 zł / SZT.

    Wysyłka:24 godziny
    Sprawdź koszty wysyłki

    Koszty dostawy tego produktu

    Ilość:SZT.

    Nazwa produktu MALTITOL PROSZEK                                                          
    Inne nazwy E965
    Czystość Spożywcza
    Wzór chemiczny C12H24O11
    Nr CAS 585-88-6
    Nr WE
    Zawartość składnika głównego 100%
    Charakterystyka Proszek
    Opakowanie 1000 gram


     

    MALTITOL obok sorbitolu, mannitolu, ksylitolu i erytritolu jest środkiem słodzącym zaliczanym do grupy „alkoholi cukrowych” zwanych poliolami. Określenie „alkohole cukrowe” może nas niepokoić, ale nie powinniśmy się obawiać, ponieważ poliole nie zawierają w swoim składzie alkoholu. Po prostu część ich chemicznej struktury jest podobna do cząsteczki cukru a część do alkoholu. Wiele alkoholi cukrowych występuje naturalnie w produktach roślinnych (w śliwkach, gruszkach, brzoskwiniach, a nawet jabłkach – sorbitol; w oliwkach, figach – mannitol; w truskawkach i malinach – ksylitol), jednak większość z nich jest produkowana przemysłowo poprzez redukcję odpowiednich cukrów. Maltitol zwykle jest pozyskiwany z maltozy znajdującej się w ziarnach zbóż (np. kukurydzy). Jest składnikiem naturalnym i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.



    Korzyści ze stosowania maltitolu

    Maltitol ma funkcjonalne właściwości bardzo podobne do sacharozy (białego cukru):

    • Smakuje jak cukier i jest w 90% tak samo słodki.

    • Nie zmienia swoich właściwości (słodyczy) pod wpływem temperatury w przeciwieństwie do sztucznych słodzików tj. aspartamu, acesulfamu K czy sacharyny, może więc być używany jako zamiennik cukru w procesie gotowania czy pieczenia.

    • W trakcie obróbki termicznej nie brązowieje (nie karmelizuje), ale topi się w wysokich temperaturach, podobnie jak cukier.

    • Nadaje produktom „śmietankową” konsystencję, co jest szczególnie ważne w przypadku słodyczy.

    • Używany jako zamiennik cukru jest stosowany w tych samych proporcjach, nie ma więc konieczności zmiany przepisu i zastępowania go innymi składnikami (np. w czekoladach zawierających sztuczne słodziki wyeliminowana sacharoza jest zwykle zastępowana tłuszczem, dlatego też mimo że są klasyfikowane jako produkty „bez cukru” czy „light” zwykle nie mają obniżonej kaloryczności. Często nawet jest ona wyższa niż ich tradycyjnych odpowiedników).

    • Ma o połowę kalorii mniej niż sacharoza

    • Nie zwiększa ryzyka wystąpienia próchnicy, ponieważ bakterie znajdujące się w jamie ustnej nie rozkładają go do kwasów, które powodują rozpad szkliwa i powstawanie ubytków.

    • Jak dotąd nie pojawiły się żadne wątpliwości co do szkodliwych skutków stosowania maltitolu w przeciwieństwie do aspartamu czy sacharyny, które niejednokrotnie były oskarżane o zwiększanie ryzyka występowania różnego rodzaju chorób.

    • Jest bezpieczny dla osób z celiakią bądź nietolerancją laktozy.
    Czystość: Spożywcza
    Opakowanie: 1000g
    Postać: Proszek

    Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

    Napisz recenzję
    Zobacz także:
    Akceptuję
    INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES
    Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej: Polityka prywatności