Ostrzeżenie: Katalog dla sesji nie istnieje: . Sesje nie będą działać dopóki nie zostanie utworzony katalog.
  • Przechowalnia 0
  • e-Płatności
    Szybkie płatności bankowe, płatności kartą kredytową i debetową.


    tpay

    Szybki kontakt
    Cennik

    HTML   CSV

    KWAS MLEKOWY 80% SPOŻYWCZY E270 - 5000ml

    64,99 zł

    Od 11 sztuk do 20
    61,74 zł / SZT.

    Od 21 sztuk do 100
    58,49 zł / SZT.

    Wysyłka:24 godziny
    Sprawdź koszty wysyłki

    Koszty dostawy tego produktu

    Ilość:SZT.

    Nazwa produktu KWAS MLEKOWY 80%                                                       
    Inne nazwy kwas 2-hydroksypropanowy, acidum lacticum, E270
    Czystość Spożywcza
    Wzór chemiczny C3H6O3
    Nr CAS 598-82-3
    Nr WE 209-954-4
    Zawartość składnika głównego ok. 80%
    Charakterystyka Ciecz
    Opakowanie 5 litrów


    Kwas mlekowy (kwas 2-hydroksypropanowy, łac. acidum lacticum, E270) – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów, obecny w skwaśniałym mleku (skąd pochodzi jego nazwa) oraz powstający w mięśniach w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, kiedy dochodzi do procesu beztlenowej glikolizy, zwanej fermentacją mleczanową.



    Zastosowanie

    Jest używany do regulacji kwasowości w przemyśle cukierniczym. Znajduje zastosowanie w przemyśle garbarskim i tekstylnym. W pszczelarstwie jest stosowany do zwalczania roztocza Varroa destructor.

    W przemyśle chemicznym może być wykorzystywany do otrzymywania m.in. glikolu propylenowego oraz kwasu akrylowego. Prowadzone są prace mające na celu otrzymywanie z kwasu mlekowego polimerów użytecznych (polilaktydy) np. do wyrobu biodegradowalnych toreb jednorazowego użytku (z polikwasu mlekowego).



    Kwas mlekowy w produktach spożywczych

    Kwas mlekowy powstaje w produktach spożywczych otrzymywanych przez fermentację mlekową, nadając im charakterystyczny, kwaskowy smak. Sumaryczny przebieg fermentacji mlekowej jest identyczny z procesem niekompletnego spalania glukozy w mięśniach, choć jej mechanizm jest zupełnie inny. Czasami proces spalania glukozy w mięśniach jest nazywany fermentacją mleczanową. Kwas mlekowy w produktach spożywczych jest wynikiem fermentacji cukrów – laktozy obecnej w mleku, czy fruktozy obecnej w warzywach i owocach. Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje koagulację białek wchodzących w jego skład, na skutek czego mleko zmienia swoją strukturę i smak. Proces ten jest masowo wykorzystywany przy produkcji serów, jogurtów, kefiru i innych produktów mlekopochodnych.

    Kwas mlekowy powstaje też w wyniku celowego fermentowania niektórych warzyw np. ogórków i kapusty. Jego względnie duże stężenie powoduje zmianę struktury tych warzyw (ciemnienie, mięknięcie, kurczenie się) i nadaje im charakterystyczny smak. (Wikipedia)
    Czystość: Spożywcza
    Opakowanie: 5000ml
    Postać: Ciecz

    Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

    Napisz recenzję
    Klienci polecają również:
    Akceptuję
    INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES
    Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej: Polityka prywatności