• Przechowalnia 0
  • e-Płatności
    Szybkie płatności bankowe, płatności kartą kredytową i debetową.


    tpay

    Szybki kontakt
    Cennik

    HTML   CSV

    FRUKTOZA KRYSTALICZNA 100% CUKIER OWOCOWY 1KG

    8,99 zł

    Od 11 sztuk do 20
    8,54 zł / SZT.

    Od 21 sztuk do 100
    8,09 zł / SZT.

    Wysyłka:24 godziny
    Sprawdź koszty wysyłki

    Koszty dostawy tego produktu

    Ilość:SZT.

    Nazwa produktu FRUKTOZA 100%                                    
    Inne nazwy FRUKTOZA KRYSTALICZNA, FRUKTOSAN                                
    Czystość Spożywcza
    Wzór chemiczny C6H12O6
    Nr CAS 57-48-7
    Nr WE 200-333-3
    Zawartość składnika głównego 100%
    Charakterystyka Proszek
    Opakowanie 1000 gram


    Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus – owoc) – organiczny związek chemiczny z grupy ketoz. W stanie wolnym występuje naturalnie w owocach, miodzie, nektarze kwiatów i spermie ssaków. Reszty fruktozy wchodzą w skład szeregu di-, oligo- i polisacharydów, np. sacharozy (glukoza + fruktoza), rafinozy (glukoza + fruktoza + galaktoza) lub inuliny (polisacharyd zbudowany głównie z fruktozy).

    W temperaturze pokojowej jest białą substancją krystaliczną. Temperatura topnienia to około 100 °C. Fruktoza charakteryzuje się słodkim smakiem (jest nieco słodsza od sacharozy i znacznie słodsza od glukozy) oraz dobrą rozpuszczalnością w wodzie.

    W wyniku fermentacji ulega przemianie do etanolu.

    Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm niż sacharoza i glukoza. Znaczne ilości fruktozy mogą powodować biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe. Powoduje też wyraźne podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. W spermie fruktoza jest głównym substratem energetycznym plemników w procesie oddychania beztlenowego.

    Wpływ na zdrowie
    Niektóre badania wskazują na zmiany w metabolizmie powodowane przez fruktozę, co ma przyczyniać się do otyłości. Istnieje jednak pogląd, że takie stwierdzenia to nadinterpretacja wyników badań, m.in. z powodu, że badane zwierzęta były karmione dużymi ilościami czystej fruktozy[8]. Taka sytuacja nie występuje w normalnej diecie zwierząt, w tym ludzi. Ci sami naukowcy stwierdzają, że przyczyną otyłości nie jest fruktoza, a nadmierne spożycie napojów nią słodzonych.

    Jednakże szereg kolejnych badań zdaje się potwierdzać negatywne skutki spożywania fruktozy. Wskazują one na to, że aktywuje ona ośrodki nagrody w ludzkim mózgu, nie zapewniając przy tym uczucia sytości, a także że spożycie fruktozy z glukozą (odzwierciedlające spożycie fruktozy przez nastolatków w USA) oraz samej glukozy o zbliżonej wartości ładunku energetycznego, powoduje spadek aktywności ruchowej oraz znaczące przybranie na wadze.

    Zastosowanie fruktozy
    - jako substytut cukru dla diabetyków (jej indeks glikemiczny wynosi ok. 20);

    - jako substrat w przemyśle farmaceutycznym;

    - w przemyśle spożywczym.

    Metabolizm fruktozy
    Metabolizm fruktozy przebiega inaczej w mięśniach i tkance tłuszczowej, a inaczej w wątrobie.

    W mięśniach i tkance tłuszczowej fruktoza jest fosforylowana przez heksokinazę i przekształca się w fruktozo-6-fosforan, który następnie wchodzi do glikolizy.

    W wątrobie najpierw następuje przekształcenie fruktozy w fruktozo-1-fosforan przez fruktokinazę. Następnie aldolaza fruktozo-1-fosforanu rozszczepia fruktozo-1-fosforan na fosfodihydroksyaceton i aldehyd glicerynowy. Fosofodihydroksyaceton wchodzi do glikolizy dzięki reakcji katalizowanej przez izomerazę triozofosforanową, a aldehyd glicerynowy przekształca się (przez kinazę specyficzną dla trioz) w aldehyd 3-fosfoglicerynowy i również przechodzi do glikolizy.

    Zaburzenia metabolizmu fruktozy
    Nadmiar fruktozy w diecie jest szkodliwy, może powodować dnę moczanową.

    Łagodna fruktozuria polega na braku enzymu szlaku metabolizmu fruktozy – ketoheksokinazy.

    Nietolerancja fruktozy spowodowana jest brakiem enzymu aldolazy B rozkładającego fruktozo-1-fosforan do fosfodihydroksyacetonu (DHAP) i aldehydu glicerynowego. (Wikipedia)
    Czystość: Spożywcza
    Opakowanie: 1000g
    Postać: Proszek

    Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

    Napisz recenzję
    Zobacz także:
    Akceptuję
    INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES
    Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej: Polityka prywatności